Cooler

de ComputerSales, din Definiţii PC • 24 octombrie 2009 • Vizualizări: 9367 • 0 comentariiScrie o replică!

Cooler-ul ("racitorul") este un ansamblu de componente active si pasive cu rolul de a raci procesorul. Prezenta unei asemenea piese este mandatorie, avand in vedere cantitatea mare de caldura degajata de procesoarele moderne. Ea este atat de importanta, incat un procesor al carui cooler se defecteaza se va arde/bloca, astfel incat intregul sistem va deveni inutilizabil.

Componenta pasiva a cooler-ului este radiatorul, conceput (ca si materiale de constructie si design) astfel incat preia si sa disipe cat mai multa din caldura degajata de procesor. Componenta activa este reprezentata de un ventilator, care, la randul sau, raceste radiatorul prin curentul de aer creat. Actualmente exista solutii de racire cu lichid, mai exotice si mai scumpe.

Principalii parametri care intereseaza la un cooler sunt turatia ventilatorului (de care depinde eficienta acestuia) si zgomotul produs in timpul functionarii - un parametru aparent banal, insa care devine semnificativ atunci cand acopera sonorul filmului pe care tocmai il vizionati. Veti intalni, in ofertele pentru cooler-e, notiunea de "ball bearing", ceea ce inseamna ca ventilatorul cooler-ului respectiv este montat pe un rulment, ceea ce il face mai fiabil si mai silentios. De notat ca exista o "compatibilitate" intre cooler si procesor si factorul de forma al acestuia, astfel incat nu puteti monta orice cooler pe orice procesor. De asemenea, cooler-ele au in specificatii procesorul "maxim" suportat in privinta caldurii degajate, astfel incat nu e recomandat sa montati un cooler care suporta Athlon XP 2800+ pe un Athlon XP 3000+, desi se poate. Aceste principii sunt exact aceleasi si in cazul chipseturilor grafice de pe acceleratoarele moderne, de asemenea mari generatoare de caldura.

4.8/5 (4 voturi)

Tagscooler

Comentează sau scrie un articol în replică!

Nume:
(sau pseudonim, obligatoriu)
Email:
(obligatoriu - NU va fi publicat)
Website:
(opţional)
Comentariu:
HTML permis membrilor: a, b, i, u, big, small, strike, sub, sup

Copyright 2005-2018. Toate drepturile rezervate.
0.52