Placa video

de ComputerSales, din Definiţii PC • 24 octombrie 2009 • Vizualizări: 9063 • 4 comentariiScrie o replică!

Este acea componenta a sistemului care se ocupa cu tot ceea ce inseamna "grafica", de la afisarea ferestrelor si acontinutului lor (caractere, imagini etc.) in sistemul de operare sau diverse aplicatii, pana la randarea scenelor complexe din jocurile 3D. Actualmente, vorbim despre "acceleratoare grafice", legat tocmai de capacitatea placilor video de a opera cu geometrie tridimensionala.

Principalii parametri care definesc o placa video sunt: interfata (AGP sau PCI, cu variantele lor), care defineste latimea de banda a transferului dintre placa video si placa de baza, procesorul grafic, definit la randul sau de frecventa de operare si, extrem de important, de parametri sai intrinseci (facilitati hardware, programabilitate, de exemplu abilitatea de rula vertex shaders 2.0+), cantitatea si calitatea memoriei proprii (de pe placa video in sine), frecventa bus-ului de memorie.

De mentionat ca in ziua de azi chiar si sistemul de racire a unei placi video devine un parametru important, avand in vedere cantitatea mare de caldura degajata de unele acceleratoare. Racirea poate fi realizata pasiv, activ sau mixt. Acceleratoarele de calitate sunt intotdeauna bine racite si, adesea, au dispozitive de racire montate si pe chipurile de memorie, ceea ce le sporeste potentialul de overclocking. Trebuie amintit faptul ca nu orice sistem necesita o placa video, aceasta putand fi inlocuita de o solutie "on-board", cu performante insa semnificativ mai reduse.

4.3/5 (6 voturi)

Tagsplacă video

1-4 din 4 comentarii.
1
Irinucaa Papusicaa:)
26 noiembrie 2012, 22:38:19

Baiii decii site'ul acesta ma ajutaa` la culmee:)))))) . .Sperr` sa iau un 10 maine:)

2
online
21 august 2015, 16:25:06

Hello!

3
milano
21 februarie 2017, 19:30:13

assa hakuna matata

Comentează sau scrie un articol în replică!

Nume:
(sau pseudonim, obligatoriu)
Email:
(obligatoriu - NU va fi publicat)
Website:
(opţional)
Comentariu:
HTML permis membrilor: a, b, i, u, big, small, strike, sub, sup

Copyright 2005-2018. Toate drepturile rezervate.
0.04