Sfaturi procesor

de ComputerSales, din Sfaturi calculatoare • 25 octombrie 2009 • Vizualizări: 5834 • 4 comentariiScrie o replică!

In privinta procesoarelor, lucrurile sunt destul de clare: cu cat paramatri nominali au valori mai mari, cu atat mai bine. Totusi exista cateva nuante: in privinta procesoarelor AMD, trebuie stiut ca acea cotare de tip "2500+" NU reflecta frecventa reala de functionare a procesorului, ci este acel PR (Performance Rating) atribuit de fabricant; la aceste procesoare, intotdeauna frecventa de functionare va fi mai mica decata acest PR.

De asemenea, dintre procesoare cu diferente mici intre frecventele de functionare, va sfatuim sa-l alegeti pe cel cu memorie cache mai mare (!), nu va lasati sedus de cei 100-200-300 Mhz in plus, care pot fi oricum obtinuti prin overclocking si care oricum au un impact slab asupra diferentei de performanta. In schimb, 256 KB cache vor ramane dublul a 128 KB, iar acest parametru este invariabil. Iar impactul pe care-l are acest tip de memorie din procesor (cache-ul) este imens. Pentru a testa acest lucru, daca BIOS-ul va permite, dezactivati memoria cache - veti avea in fata un sistem care se va chinui din greu pana si sa deschida o fereastra! In privinta "dedicarii" procesoarelor unei anumite nise de aplicatii, actualmente se considera ca procesoarele Intel sunt cele mai potrivite creatiei de "content" media, prelucrarii media (encodare sunet, imagine), iar cele AMD sunt ideale pentru aplicatiile 3D (a se citi "jocuri").

Insa aceasta categorisire se estompeaza daca privim lucrurile la nivelul unui sistem intreg. Pe scurt, orice procesor este bun pentru aplicatii uzuale, iar pentru a putea fi pus in valoare, trebuie sa fie sprijinit de performanta celorlalte componente. Numarul de MHz ramane un mit greu de ucis, de multe ori utilizatorii pun slaba performanta a sistemului pe seama unui procesor mai "slab", in loc sa observe ca, de exemplu, au mult prea putina memorie RAM, iar alocarile/accesarile/dealocarile de memorie ajung sa se faca pe harddisk, ceea ce incetineste semnificativ orice aplicatie, sau ca acceleratorul video este grav depasit, multe dintre sarcinile sale fiind preluate de catre procesor.

Fapt valabil si pentru emulatia software a efectelor de sunet, care devine necesara in cazul unei placi audio neperformante. Pe de alta parte, in cazul diferentelor mari de performanta, megahertzi isi spun cuvantul. Cat despre cooler, va recomandam sa folositi unul supradimensionat (care poate raci eficient procesoare mai puternice decat al dvs.) si sa-l cautati pe cel mai silentios.

4.0/5 (2 voturi)

Tagsprocesoroverclockingmemorie RAMplacă video

1-4 din 4 comentarii.
1
Preda Ilie
17 martie 2010, 13:23:22

As dori sa aflu care sunt temperaturile normale de lucru pentru procesoare .Multumesc.

2
radu
17 martie 2010, 22:47:28

Pai... depinde foarte mult de tipul de procesor.

3
raul
06 iulie 2010, 01:11:43

da radule e adevarat depinde de procesor.
dar un procesor rezista si la 100 grade celsius.
dar normal e pe undeva la 40-50-60 maxim grade in full load.

4
Ohana
23 august 2011, 14:39:26

ce se intampla daca procesorul meu ruleaza la 80- 90 grade celsius?

Comentează sau scrie un articol în replică!

Nume:
(sau pseudonim, obligatoriu)
Email:
(obligatoriu - NU va fi publicat)
Website:
(opţional)
Comentariu:
HTML permis membrilor: a, b, i, u, big, small, strike, sub, sup

Copyright 2005-2018. Toate drepturile rezervate.
0.05