Unităţi optice

de ComputerSales, din Definiţii PC • 24 octombrie 2009 • Vizualizări: 2754 • 0 comentariiScrie o replică!

Unitatile de stocare a datelor pe suport optic sunt unitati CD (Compact Disc) sau DVD (Digital Versatile Disc). Acestea pot doar citi (Read) datele stocate sau le pot citi, scrie si re-scrie pe suportul optic (Read Write, Re-write).

De retinut ca unitatile DVD pot lucra si cu CD-uri, ceea ce, evident, nu este valabil invers. Performanta unei unitati optice este data de viteza de transfer a datelor, precizata prin numarul care precede "X" in descrierea parametrilor unitatii: 1X, 2X, 4X, pana la 52X in cazul unitatilor CD si pana la 16X in cazul unitatilor DVD.

In cazul unitatilor CD, 1X este egal cu o rata de transfer de 0,15 MB/secunda, iar in cazul unitatilor DVD, 1X este egal cu 1,32 MB/secunda (echivalenta: 1X unitate DVD = 9X unitate CD). De asemenea, capacitatea mediului pe care se stocheaza datele este importanta, aceasta fiind de maximum 700 MB pentru CD si de 4,7 GB pentru DVD single-layer (un singur strat), respectiv de 8,5 GB pentru DVD double-layer (dublu strat). In cazul unitatilor optice, trebuie notata importanta calitatii discurilor utilizate, care variaza intre producatori.

2.0/5 (1 voturi)

TagsCD DVD

Comentează sau scrie un articol în replică!

Nume:
(sau pseudonim, obligatoriu)
Email:
(obligatoriu - NU va fi publicat)
Website:
(opţional)
Comentariu:
HTML permis membrilor: a, b, i, u, big, small, strike, sub, sup

Copyright 2005-2018. Toate drepturile rezervate.
0.04